Tuesday, September 09, 2014

Panduan Melancong Secara Berseorangan @Lone Ranger

Hi semua, ok hari ni aku nak bagi tips untuk melancong secara sendirian atau nama omputihnya lone ranger di mana pada masa sekarang agak ramai jugak la yang kalau pergi melancong tu secara sendirian kerana bagi mereka agak bebas dan mudah untuk ke mana-mana tanpa perlu pening kepala nak fikirkan pendapat masing-masing. Kalau korang semua nak tahu aku mula-mula melancong ke luar negara adalah secara sendirian tanpa ditemani oleh rakan aku dan ianya satu pengalaman yang amat bermakna sekali kerana dengan melancong sendirian tanpa teman kita akan lebih berdikari dan mempunyai sifat lebih bertanggungjawab namun ianya juga agak merbahaya bagi mereka yang tidak bersedia lebih awal atau kaum wanita. Untuk pergi melancong secara berseorangan ini, amat dinasihat agar merancang terlebih dahulu destinasi-destinasi yang akan dituju secara kasar supaya mempunyai gambaran jelas tentang misi melancong sebab melancong bersendirian ni.agak mencabar sedikit pengalamannya tapi sangat menarik.
Untuk menjadikan pengalaman melancong bersendirian lebih best tu aku suggest agar memahami dengan lebih dekat tempat yang kota tujui supaya kita tahu ke mana dan apa yang perlu dilakukan semasa melancong.Dinasihatkan juga supaya menyimpan nombor-nombor telefon penting seperti nombor kecemasan dan nombor kedutaan malaysia di tempat kita melancong kerana jika berlaku apa-apa at least ada nombor yang boleh dihubungi. Selain itu, tips untuk melancong secara bersendirian ni adalah kota bertindak atau bergaya seperti rakyat tempatan kerana if ini memudahkan kita untuk berinteraksi dengan penduduk tempatan.
Tempat tinggal yang sesuai jika melancong bersendirian ini adalah seperti hostel atau hotel bajet kerana lebih murah dan mudah dan lebih baik menyewa di hostel kerana jika menginap di hostel maybe kita akan mendapat lebih ramai kenalan dari negara atau tempat lain kerana kebanyakkan lone ranger tourist ni lebih suka menginap di hostel. Barang-barang yang peelu dibawa pula tidak pwrlu terlalu banyak dan lebih baik membawa backpack sahaja untuk pergi melancong. Disebabkan melancong sendirian ni kadang-kadang boleh menarik perhatian penjenayah maybe disebabkan as lone ranger kita dianggap fragile so dinasihatkn agar lebih berhati-hati dan bergaul dengan penduduk tempatan agar tidk kekok dan berasa lebih selamat.

1 comment:

Anonymous said...

percutian telanjang sambil hisap tetek