Wednesday, October 05, 2016

Old 1000 Indonesia Rupiah

Old 1000 Indonesian Rupiah for RM1,000 https://carousell.com/p/70411688 on #carousell

If u interested n pengumpul duit lama boleh contact saya di 017-2425096 untuk runding harga...for now i sell it for RM1000.

Sunday, August 07, 2016

Burasak-Hidangan Masyarakat Bugis di Malaysia

Dah beberapa kali aku dengar tentang burasak ni, tapi tak pernah lagi merasa samada sedap atau pun tak, so bila ada kawan yang pelawa aku merasa burasak ni aku pun taking chances nak merasa sedap atau pun tak burasak ni. Burasak ni sebenarnya adalah seperti nasi himpit tetapi di masak di dalam daun pisang yang dibungkus seperti lepat pisang. Burasak ini selalunya dihidangkan semasa perayaan seperti Hari Raya dan acara istimewa dan selalunya di makan bersama lauk-lauk seperti asam pedas, kurma daging atau juga boleh dimakan bersama kuah kacang. Rasanya menarik tak seperti nasi himpit atau ketupat biasa kerana terdapat sedikit berbeza kerana hasil rebusan bersama daun pisang, tetapi hasilnya menarik dan lazat untuk dimakan. Jadi, jika mahukan kelainan di Hari Raya, bolehlah mencuba pula burasak pasti anda mau cuba lagi.


Friday, August 05, 2016

Muzium Muzik Malaysia

Pernah tak korang melawat Muzium Muzik Negara? Hah mesti ada yang tercengang sambil mulut terbuka sebab tak pernah pergi or tahu tentang muzium ni kan. If korang tak pernah pergi, actually muzium ni terletak kat area Dataran Merdeka je, betul-betul kat depan Dataran Merdeka bersebelahan dengan KL Gallery. Apa yang menarik kat muzium ni? Ok, muzium ini mempamerkan dan menceritakan tentang muzik dan alatan muzik yang terdapat di negara kita ini, dan mostly alatan yang dipamerkan adalah jenis alatan muzik tradisional di negara kita dan dari perbagai kaum. Jadinya if korang ni buta muzik tradisional or memang minat dengan muzik tradisional di negara kita, inilah tempat yang paling sesuai untuk dilawat. Juga dipamerkan tentang beberapa alatan muzik yang lernah digunakan oleh beberapa tokoh muzik terkenal di negara kita. Muzium ini tidaklah begitu besar tetapi cukuplah jika kita ingin mempelajari tentang muzik tradisional di negara kita seperti muzik tarian dan muzik diraja iaitu nobat. Jadi apa lagi, moh kita ke muzium.
Gambar-gambar adalah daripada ihsan internet



Friday, May 20, 2016

Tuesday, May 03, 2016

Kenangan Aku & Majalah Libur

Lama sangat aku tak update blog ni...dekat setahun gak kot since busy kerja nih...btw, aku just nk update tentang edisi akhir majalah libur yang telah menamatkan penerbitan mereka sejak julai tahun lalu di mana apa yang istimewa nya adalah terdapat tulisan aku dalam majalah tersebut...susah payah hantar karangan aku yang panjang lebar tu akhirnya disiarkan di dalam majalah libur walaupun untuk edisi terakhir. Apapun, di harap akan ada kemunculan majalah berbentuk pelancongan di negara ini dan terkini telah diterbitkan majalah backpackerz yang memfokuskan pelancongan secara backpackerz yang kini semakin popular di negara ini. So, lat sini akilusiarlan beberapa gambar dari majalah libur berkaitan artikel aku semasa di Berlin.

Thursday, April 14, 2016

Panduan pengangkutan semasa kembara di Eropah

Jika ke Eropah ada beberapa cara untuk mengelilingi setiap negara atau bandar di sana. Kebanyakkan bandar utama di eropah mempunyai sistem pengangkutan yang sistematik terutamanya sistem metro, mrt atau underground mahupum tube. Di Kota London misalannya, setiap tempat menarik untuk dilawati dihubungi dengan sistem underground yang mudah didapati di sana. Jika ke kota besar seperti London atau Paris mahupun Amsterdam adalah lebih baik membeli tiket harian atau tiket untuk beberapa hari kerana lebih menjimatkan serta mudah untuk bergerak ke sana sini tanpa perlu sentiasa membeli tiket. Jika anda daripada lapangan terbang, kebanyakkan lapangan terbang utama di eropah dihubungkan dengan sistem tren terus untuk ke pusat bandar , tetapi jika anda mendarat di lapangan terbang kedua di sesuatu bandar seperti Gatwick atau Stansted di London di mana sistem tren mungkin sedikit berbeza dan tjdak sekerap di lapangan terbang utama, namun tetap efisien dan mudah untuk ke pusat bandar. Jika inginkan kos yang lebih murah dari lapangan terbamg ke pusat bandar  adalah lebih baik menggunakan underground atau bas jika dari Heathrow Airport. Untuk mendapatkan maklumat lebih mudah tentang sistem pengangkutan di bandar-bandar eropah yang anda ingin lawati lebih mudah dengan mencari maklumat terlebih dahulu di internet supaya lebih mudah apabila tiba di sana.
Jika anda ingin mengelilingi eropah kini juga sangat mudah kerana setiap bandar utama di Eropah kini dihubungkan dengan sistem bas ekspress yang ulang alik di setiap bandar utama Eropah ke destinasi anda ingini dan yang paling popular adalah bas Euroline yang menawarkan tambang bas yang berpatutan dan murah. Pengalaman menaiki bas dalam perjalanan dari Paris ke Amsterdam adalah sangat memuaskan dan lancar tanpa sebarang masalah. Cuma anda perlu mengetahui di manakah letaknya terminal bas supaya anda tidak terkeliru semasa mencari lokasi bas untuk dinaiki. Tambang dari satu bandar ke bandar lain seperti dari London ke Paris adalah murah dan paling mininum jika anda seorang yang memerlukan kadar tambang yang murah dan berpatutan untuk melancong di Eropah.
Setiap bandar di Eropah dihubungkan dengan pelbagai sistem pengangkutan utama termasuk sistem pengankutan udara dimana syarikat penerbangan tambang murah mendominasi kebanyakkan sistem pengangkutan udara di Eropah. Syarikat penerbangan yang popular di sana adalah seperti RyanAir dan EasyJet di mana tambang yang murah dan menjimatkan.
Jika anda inginkan yang lebih mudah dan pantas merentasi bandar utama di Eropah, menaiki tren berkelajuan tinggi adalah merupakan salah satu pilihan yang menarik. Terdapat beberapa syarikat keretapi berkelajuan tinggi di Eropah dan ianya berpangkalan di negara ianya beroperasi. Antara yang popular adalah Eurostar yang menghubungkan London dengan Paris atau Brussels dan TGV yang menghubungkan bandar-bandar di Perancis serta Thalys yang menghubungkan Paris dan Amsterdam.
Jika anda ingin memandu di Eropah pastikan anda mempunyi lesen antarabangsa supaya anda tidak mempunyai masalah di sana jika anda memandu kereta.Kebanyakkan lebuhraya utama di Eropah tidak mempunyai tol dan negara-negara tertentu sahaja yang mempunyai lebuhraya bertol, jadi ini amat memudahkan perjalanan di samping kemudahan sempadan antara negara yang berada di dalam kawasan schengen yang tidak memerlukan pemeriksaan sempadan. Jadi jika anda ke Eropah adalah mudah untuk anda bergerak ke mana sahaja kerana sistem pengangkutan yang mudah dan menjimatkan serta setiap negara dihubungkan melalui sistem pengangkutan yang sistematik dan mudah.
Disini ada beberapa laman web yang bokeh anda jadikan rujukan pengangkutan di Eropah :

https://tfl.gov.uk
www.eurolines.com
www.easyjet.com
www.ryanair.com
www.ratp.fr
www.eurostar.com
www.thalys.com