Wednesday, December 31, 2014

Takziah pada ahli keluarga penumpang pesawat Indonesia AirAsia QZ8501

Takziah diucapkan kepada seluruh ahli kelurga dan sahabat handai penumpang pesawat Indonesia AirAsia QZ8501 di atas penemuan serpihan dan mayat penumpang...semoga mereka tabahbdan sabar di atas ujian ini. Kita juga berdoa agar penumpang MH370 yang masih hilang sehingga kini dijumpai.

Wednesday, October 08, 2014

Berlin - The City of Deutschland


Ok dah beberapa bulan baru la sekarang aku nak update tentang holiday aku kat europe awal tahun ni, Berlin merupakan kota terakhir yang menjadi persinggahan aku semasa di europe dan buat pengetahuan korang semua Berlin merupakan sebuah kota yang aku nak sangat jejak semenjak aku kecil lagi mungkin di atas faktor kekaguman dan keobsesan aku terhadap negara Jerman yang melampau jadi Berlin harus menjadi kota haru lawat aku semasa si sana. Ok, disebabkan masa aku pergi sana sedang musim sejuk jadi Berlin ni merupakan sebuah kota yang bersalji semasa musim sejuk...kesejukkan dier memang sampai ke tulang sum-sum akulah. Perjalanan kami bermula di kota amstersdam di mana kawan aku so nora yang duk kt amsterdam yg menjadi leader kitaorang sepanjang perjalanan ke Berlin. Nora ambil aku dan kawan aku di hotel kami di amsterdam dalam pukul 4 pagi kalau aku tak silap...bayangkan betapa sejuknya masa tu...kami bertolak awal sebab kitaorang nak tiba di Berlin dalam tengahari...owh ye perjalanan kami dari Amsterdam ke Berlin mengambil masa lebih kurang 7-8 jam dengan menaiki kereta Nora...wow memang pengalaman yang aku takkan lupakan sepanjang hidup sebab akhirnya aku dapat melihat keindahan negara Jerman secara lebih dekat. Ok buat pengetahuan anda di eropah jika memasuki sempadan di antara negara tidak memerlukan sebarang cop pasport kerana mereka mengamalkan konsep borderless jadi dalam perjalanan tu tetiba je rupanya kami dah masuk ke negara Jerman kita sedar...kita akan terperasan papan tanda yang inform anda dah masuk ke negara Jerman. Ok dari amsterdam ke Berlin actually kami berlima di mana nora dier membawa rakan-rakan dier sekali iaitu jaja dan ryan dan mereka merupakan orang Malaysia jugak yang mana jaja telah berkahwin dengan orang uk dan ryan pulak ngah holiday untuk beberapa bulan di belanda. Sepanjang perjalanan tu memang aku tak tido la sebab terpesona dan teruja sangat tengok pemandangan dan semasa dalam perjalanan tu tetiba salji turun...perghhh memang jakun sangat aku masa tu sebab tulah kali pertama  aku tengok salji turun dan rupa salji sebenar(selama ni tengok salji buatan je kat genting ngan Mines masa kecil dulu). 
Kami tiba di Berlin dalam lebih kurang pukul 12tghari dan selepas tu kami terus menaiki tren ke pusat bandar di mana kereta di letak sementara di stesen keretapi. Setibanya di kota Berlin aku agak termanggu sebab salji yang agak tebal menutupi kota Berlin hingga di waktu siang pun kelihatan seperti suram je. Selepas dah cek in di hostel kami pun memulakan perjalanan kami dengan mencari kedai makan halal..ok satu cabaran nak mencari kedai halal di sini sebab mostly orang Islam jerman tak tinggal di kawasan pusat bandar Berlin tetapi mujurlah kami terjumpa sebuah kedai makanan thai halal yang terletak di sebelah stesen u-bahn Alexanderplatz (kat jerman u-bahn ni bermaksud keretapi metro bawah tanah).  Lepas je makan kitaorang pun just pusing-pusing di kawasan sekitar situ sebab hari dah mula gelap. Malam tu nora and the gang kuar semula sebab nak cari currywurst halal tapi aku penat sangat so aku just stay ke kat hostel tapi lepas je nora balik kitaorang malam tu kenduri maggi dan mee goreng yang nora masak dari rumah dia before kitaorang bertolak ke Berlin, maybe sebab lapar memang habis la kita orang makan. Tapi yang kelakar dengan muka tak malu kami minta air panas kat cafe hostel ni bergilir-gilir sebab tak cukup air nak masak maggi, mesti orang kat cafe tu boleh cam muka kami ni yang asik minta ait panas.
Pagi-pagi esok tu kita orang keluar menuju ke destinasi pertama iaitu ke charlie checkpoint. Apa benda charlie checkpoint tu? Kalau tak tahu tempat ni dulu merupakan pintu pemeriksaan tentera semasa zaman wujudnya tembok Berlin. Kat sini masih ada checkpoint tersebut dan dijadikan tempat pelancongan di mana kat sini ada la sorang mamat mat saleh yang duk pakai baju askar berkawal kat sini dan pelancong boleh bergambar dengan mamat ni dengan memberi 2euro. Kita orang pun bergambar la ngan mamat ni yelah alang-alang dah sampai sini bergambar jelah kan, tapi yang unik nyer mamat ni akan cuba belajar cakap terima kasih ikut bahasa negara asal kita, aku pun ajarlah dier cakap terima kasih dan sebutan dier memang oklah cuma cam slang orang jerman sikit la. Kat area sini ada diletakkan tembok berlin yang asal dan kalau korang nak tau rupanya leh datang sini sebab tempat ni antara must visit place kat Berlin. Kalau ada yang berminat nak kumpul batu asal tembok Berlin ni pun ada dijual kat sini dan aku beli fridge magnet yang diletakkan batu dari tembok Berlin walaupun agak mahal tapi bukan selalu kan bolehlah dijadikan koleksi aku ketika di europe ni kan. Ok sepanjang beberapa hari kami di Berlin ni kami cuma menggunkan sistem metro Berlin yang agak efficient dan terdapat dua jenis iaitu U-bahn untuk underground dan S-bahn untuk overground dan paling unik adalah stesen kat sini tiket boleh di beli kat platform yang mana takde gate untuk nak masuk ke dalam platform stesen, rupa-rupanya baru aku tau tiket kalau kita nak beli atau tak terpulang pada kita ikut pada kejujuran kita tapi kalau tetiba ada pemeriksaan dan kita tak beli tiket memang denda dier tersangat la mahal. Seterusnya kami teruskan perjalanan ke muzium yahudi berlin...eh eh..ok tujuan aku gi sini sebenarnya nak tau serba sikit pasal banhsa yahudi ni dan kenapa jahat sangat dierorang ni. Tapi aku agak pelik la sebab kat muzium ni dipaparkan tentang amalan ketiga-tiga agama samawi iaitu Islam, kristian dan yahudi dan persamaan antara ketiga-tiga agama ni. Tengah hari tu kami lunch di sebuah restoran turki yang mana menu utama dier ialah ayam goreng, rasa dier oklah walaupun sedikit rasa rempah arab agak kuat. Lepas dah kenyang kami pun masuk kat satu kedai ni menjual barang-barang dengan harga 1euro, banyak gak la barang aku sapu sebab murah kan yelah ada cd yang dijual dengan harga 1 euro je dan sedikit souvenir berlin aku beli kat sini. 
Selepas tu kami pergi ke mercu tanda yang paling popular di Berlin iaitu Brandenburger Tor atau lebih dikenali sebagai Brandenburger Gate di mana di sini menjadi ikon paling popular semasa runtuhnya tembok Berlin pada tahun 1989. Memang kat sini bergambar sampai puas la kan dan pas tu kami berjalan kaki ke bangunan Reischtag iaitu Parlimen Jerman yang terletak dalam 100 meter je dari Brandenburger Gate tu dan macam biasa kat sini bergambar memang sampai lebam la. Dah puas bergambar kami pun ke apa lagi nilah masanya nak bershopping di.area shopping terkenal di sini iaitu Unter Den Linden yang mana terletak di sepanjang jalan di hadapan Brandenburger Gate tu saja, kat area sini juga letaknya madame tussaud berlin kalau ada yang berminat nak masuklah tapi sebab nak jimat aku tak masuklah sebab lagipun dah pernah masuk yang kat Bangkok kan, so aku rasa sama je. Kat area sini ada sebuah stesen metro yang nama dier susah nak sebut tapi bunyinya seakan-akan fried rice so aku gelarkan stesen ni stesen nasi goreng. 
Last day kat Berlin kami plan untuk ke sebuah tempat di pinggir Berlin iaitu Designer Brands Outlet , kalau tak tau tempat ni sama macam kat jpo tu tapi kat sini harga dier memang tersangatlah murah. Sepanjang perjalanan ke sini dapatlah lah aku lihat beberapa bangunan yang menjadi ikon Berlin seperti Berlin Cathedral, museum island dan stadium olimpik Berlin. Kat outlet ni memang murahah bagi aku yelah bayangkan aku dapat membeli  jersi pasukan jerman yang terkini dan tshirt tommy hilfiger dengan harga 15euro je iaitu lebih kurang rm70. Mana aku nak dapat harga macam tu kat Malaysia memang taklah kan dan paling best aku beli tshirt jenama stefanel pada harga 5euro je. Kat Jerman ni harga barang memang agak murahlah walaupun selepas dimasukkan gst yelah mana aku nak dapat coklat murah macam ferrero rocher dan sport ritter dengan harga 0.45sen euro je. Selepas kami dah puas bershopping kami pun singgah di sebuah kompleks beli belah tak jauh dari situ sebab nak cari dinner dan dapatlah aku merasa apfelstrudel yang asal dari sini. 
Malam tu kami pun bertolak la pulang ke amsterdam semula dan sebelum menghantar aku dan rakan aku ke airport untuk kami ke london semula kitaorang singgah dulu kat rumah nora di Appeldoorn di mana sampai je kat rumah dia abis kami melantak maggi sup dan ayam rosemary..nasib baik la hubby si nora ni masak ayam tu macam tau-tau je kami kelaparan, dah abis melantak tu nora pun hantar kami ke schiphol airport yang lebih kurang 1 jam perjalanan dari rumah nora untuk kami meneruskan tour kami di London dan seterusnya pulang semula ke malaysia.


bergambar di tengah kota Berlin

singgah breakfast dulu...ntah berapa kali kitaorang singgah breakfast

sempadan Jerman-Belanda



Charlie Checkpoint

di hadapan Brandenburger Gate

bangunan Reichstag

suasana winter di Berlin

world clock

memorial peringatan di hadapan Reichstag

shopping sakan di Designer Brand's Outlet

apfelstruddel

pemandangan malam di area hostel kami di Alexanderplatz

pemandangan di Unter Den Linden

sebuah muzium terkenal di Berlin di kawasan Museum Island

schiphol airport amsterdam before kami pulang semula le London
maggi pek bahasa melayu jumpa di belanda

pemandangan sekitar Alexanderplatz

sebuah gereja lama di Alexanderplatz, Berlin

sebuah kedai unik berkonsep toleransi dalam agama di checkpoint charlie

kedai bundle di Berlin

kanak-kanak sekolah yang suka sangat tengok kami bergambar


di hadapan Madame Tussauds Berlin

Nora sedang membelek indian food di area unter Den Linden

ni semua sedang kelaparan menunggu afdelstuddel

Tuesday, September 16, 2014

Baju Online (preloved) Untuk Dijual

Seperti yang dijanjikan aku nak paparkan beberapa pakaian yang aku nak jual(kalau lupa buka semula link ni jualan-barang-online)..baju-baju ni adalah original tetapi terpakai la but jenis yang preloved ok...so apa tunggu lagi kan? so kalau ada sesiapa yang berminat boleh hubungi aku melalui sms or whatapps di talian 017-2425096 (fadzly)...saya sedia menjual...hehehe

FLANNEL SHIRT-H&M SAIZ S

T-SHIRT - GAP SIZE S

FLANNEL SHIRT-H&M SIZE S

T-SHIRT - UNIQLO SIZE M

Saturday, September 13, 2014

Jualan Barang Online

Ok chek nak habaq mai ni yang chek pun nak lancarkan jualan online untuk barangan chek...hehehe...since ramai yang suka jual barangan online so aku pun antara yang taknak tertinggal sama tapi apa barang yang aku nak jual online ni? kalau nak tau barangannyer...tunggu...hehehe...oklah aku bagitau yang aku nak lancarkan jualan pakaian-pakaian terpakai sebab aku rasa banyak sangat dah baju-baju aku yang boleh dikongsikan bersama anda semua diluar, harga nyer pulak murah je maybe antara rm15-rm30 sehelai sahaja.....hehehe...macam retis lak aku...pepepun nanti aku akan uploadkan apa barang yang akan aku jual online tu di blog ini...ok bye

Tuesday, September 09, 2014

Panduan Melancong Secara Berseorangan @Lone Ranger

Hi semua, ok hari ni aku nak bagi tips untuk melancong secara sendirian atau nama omputihnya lone ranger di mana pada masa sekarang agak ramai jugak la yang kalau pergi melancong tu secara sendirian kerana bagi mereka agak bebas dan mudah untuk ke mana-mana tanpa perlu pening kepala nak fikirkan pendapat masing-masing. Kalau korang semua nak tahu aku mula-mula melancong ke luar negara adalah secara sendirian tanpa ditemani oleh rakan aku dan ianya satu pengalaman yang amat bermakna sekali kerana dengan melancong sendirian tanpa teman kita akan lebih berdikari dan mempunyai sifat lebih bertanggungjawab namun ianya juga agak merbahaya bagi mereka yang tidak bersedia lebih awal atau kaum wanita. Untuk pergi melancong secara berseorangan ini, amat dinasihat agar merancang terlebih dahulu destinasi-destinasi yang akan dituju secara kasar supaya mempunyai gambaran jelas tentang misi melancong sebab melancong bersendirian ni.agak mencabar sedikit pengalamannya tapi sangat menarik.
Untuk menjadikan pengalaman melancong bersendirian lebih best tu aku suggest agar memahami dengan lebih dekat tempat yang kota tujui supaya kita tahu ke mana dan apa yang perlu dilakukan semasa melancong.Dinasihatkan juga supaya menyimpan nombor-nombor telefon penting seperti nombor kecemasan dan nombor kedutaan malaysia di tempat kita melancong kerana jika berlaku apa-apa at least ada nombor yang boleh dihubungi. Selain itu, tips untuk melancong secara bersendirian ni adalah kota bertindak atau bergaya seperti rakyat tempatan kerana if ini memudahkan kita untuk berinteraksi dengan penduduk tempatan.
Tempat tinggal yang sesuai jika melancong bersendirian ini adalah seperti hostel atau hotel bajet kerana lebih murah dan mudah dan lebih baik menyewa di hostel kerana jika menginap di hostel maybe kita akan mendapat lebih ramai kenalan dari negara atau tempat lain kerana kebanyakkan lone ranger tourist ni lebih suka menginap di hostel. Barang-barang yang peelu dibawa pula tidak pwrlu terlalu banyak dan lebih baik membawa backpack sahaja untuk pergi melancong. Disebabkan melancong sendirian ni kadang-kadang boleh menarik perhatian penjenayah maybe disebabkan as lone ranger kita dianggap fragile so dinasihatkn agar lebih berhati-hati dan bergaul dengan penduduk tempatan agar tidk kekok dan berasa lebih selamat.

Sunday, August 31, 2014

Malaysia...di sini lahirnya sebuah cinta...Selamat Hari Kemerdekaan ke 57

Dah lama tak update kan....so untuk itu aku nk ucapkan selamat hari kemerdekaan Malaysia yg ke 57 tahun...diharap Malaysia terus makmur dan sejahtera...berbeza pendapat dan ideologi itu biasa tetapi diharap rakyat Malaysia lebih matang menanganinya kerana kita semua adalah rakyat Malaysia...bak kata susan lankester "orang biru ke...orang coklat ke...orang putih ke kita kan rakyat Malaysia"

Monday, July 28, 2014

Ucapan Hari Raya 2014

Ucapan hari raya 2014: http://youtu.be/DCMf6kOG62Y

Monday, July 14, 2014

FIFA World Cup 2014 Champion - Deutshland @Germany!

Guten Arbeit auf gluckwuschen Deutschland! Hahahaha...apalah aku merepek ni tetiba speaking german...anyway after 24years akhirnya Jerman menang Piala Dunia FIFA...memang menakjubkan tak sia-sia aku sokong Jerman since dari aku budak sekolah lagi sampai sekarang...pepepun pasukan Jerman memang terbaik!

Sunday, May 25, 2014

My Journey To Amsterdam

Semasa ke Eropah beberapa bulan yang lepas salah satu bandar yang wajib aku nak pergi adalah Amsterdam dan Alhamdulillah termakbul gak cita-cita aku after mengikat perut untuk ke europe kan. Ok actually apa yang menarik tentang Amsterdam ni adalah senibina dan kotanya yang terletak di kawasan yang penuh dengan terusan dan sungai. Untuk ke sini terdapat pelbagai cara seperti anda bolehlah menaiki kapal terbang jika anda mempunyai ongkos yang besar dan jika ongkos kurang sedikit anda boleh menaiki tren laju dari mana-mana bandar eropah terdekat seperti Paris atau brussels dan jika anda mempunyai ongkos yang limited macam aku so naik bas jelah kan.
Actually terdapat perkhidmatan bas ke Amsterdam daripada beberapa buah bandar di eropah seperti London dan Paris dan aku menaiki bas dari kota Paris dan perjalanan menaiki bas daripada Paris memakan masa lebih kurang 8 jam. Untuk memudahkan permulaan perjalanan di Amsterdam aku rasa better mulakan di stesen central yang terletak di tengah kota Amsterdam dan dari sini bolehlah menaiki trem untuk ke destinasi atau tempat menarik di Amsterdam. Tempat pertama yang aku lawati semasa di sini adalah Damrak iaitu tempat di mana kat sini terdapat banyak deretan kedai-kedai yang menjual pelbagai barangan seperti souvenirs dan makanan dan ianya terletak di hadapan central station sahaja. Tempat lain yang aku pergi sepanjang kat amsterdam ni Rijksmuseum di mana kat depan muzium ada tertulis perkataan Iamsterdam so korang kalau datang sini kena bergambar kat depan ni sebab bukti korang dah sampai sini...hehehe...jakun sangat aku kan. Selain tu bolehlah melawat area sekitar canal yang terdapat kat sekitar Amsterdam ni sebab Amsterdam memang terkenal dengan canal atau terusan kecilnya dan memang cantik pemandangannya cik jah ooi.
Tak jauh dari hotel aku menginap tu terdapat sebuah pasar femes kat amsterdam ni, apa yang membiatkan ianya femes tu sebab ianya popular sebagai pasar yang menjual bunga tulip so kalau korang nak beli bunga tulip sebagai souvenir kat sini boleh la korang datang sini tapi aku tak belilah bunga tulip tu sebab takut bila sampai malaysia yang maha panas ni mati terus pokok tulip tu nanti kan. Banyak lagi tempat menarik kat amsterdam ni dan paling femes cafe ganjanya dan red light district di mana tempat pelacuran femes di dunia, tapi disebabkan letih sangat maka tak sempat aku nak pergi area sini so next time lah kalau datang sini sure aku akan pastikan tak terlepas....hehehe...anyway amsterdam memang best tapi sebab pengalaman beg hilang masa baeu tiba di sana memang membuatkan aku sedikit terkilan...so kalau pergi negara orang berhati-hati ok jaga barang-barang anda. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, May 19, 2014

History of Naning - Sejarah Naning


Okay mungkin beberapa hari yang lalu ramai yang tertanya-tanya wujud lagikah Naning ni...kat mana letaknya Naning ni...so kat sini aku nak beritahu sebagai anak jati Alor Gajah, Naning itu wasih wujud dan keseluruhan daerah Alor Gajah itu adalah termasuk di dalam kawasan Naning dan fungsi Undang Naning itu masih ada dan diiktiraf cuma bab pemberian darjah kebesaran tu aku kurang arif la..ini diselitkan sedikit penerangan tentang wilayah Naning daripada wikipedia.


Naning is an area in modern day Malacca, Malaysia and was founded in 1641. Naning was previously part of Negeri Sembilan but it was later annexed by the British into Malacca in 1832 via the Naning War. Malacca at that time was a British holding.The Naning War started in 1831 and lasted around two years until 1833. The Penghulu of Naning then, Dol Said was enraged over British claim over Naning as part of Malacca. The British demanded that Naning pay 10% of its produce as tribute to Malacca. Dol Said, of course, refused resulting in a British attack upon Naning in 1831. Dol Said managed to fend off the attack with help from his allies.Towards the end of 1832, the British attacked Naning once again with a much larger force. Dol Said did not have the help of his allies this time. His army was defeated and he surrendered. He was offered a pension and a house in Malacca.Besides, British also deficit 100,000 pound sterling.( http://www.wikipedia.org/naning )

Naning adalah sebuah daerah bebas yang telah wujud di utara negeri Melaka iaitu dalam daerah Alor Gajah sekitar abad ke 16. Wilayah ini dikatakan telah wujud sekitar abad ke 13 apabila penghijrahan besar-besaran oleh orang Minangkabau dari sumatera ke Tanah Melayu. Wilayah ini telah diketuai oleh seorang Penghulu bergelar undang. Sehingga hari ini jawatan Penghulu atau Datuk Naning masih wujud ke hari ini dan masih menguna pakai adat perpatih Naning dan jawatan ini diteruskan walaupun apabila penghulu Naning Datuk Dol Said tewas di dalam Perang Naning 1831-1832. 
Pada suatu ketika wilayah Naning ini berpusat di sekitar kawasan yang dikenali sebagai Taboh Naning manakala terdapat satu kawasan pelabuhan kecil di tebing sungai melaka yang dinamakan Pangkalan Naning atau pada hari ini Pangkalan Naning ini telah dikenali hanya sebagai Pengkalan, Alor Gajah. Taboh naning pula wasih wujud dan masih dikenali dengan nama yang sama. Hari ini wilayah naning atau Alor Gajah pada hari ini telah membangun bersama kemajuan negeri Melaka namun kesan sejarah Naning masih terpahat dan kehebatan Datuk Dol Said menentang British adalah satu perbuatan terpuji dan perlu diiktiraf sebagai pahlawan negara.Perang Naning 1831-1832 telah berlaku apabila penghulu Naning datuk Dol said tidak berpuashati apabila pihak British telah memaklumkan bahawa Naning adalah sebahagian Melaka dan perlu membayar cukai sebanyak 10% dari hasil tanaman kepada Bristih. Perkara ini berlaku akibat daripada perjanjian yang telah dibuat antara British dan Datuk Dol Said pada tahun 1801 di Melaka. isi kandung perjanjian itu adalah seperti di bawah :

PERSETIAAN YANG DIIKAT PADA 1801 OLEH RESIDEN BRITISH DI MELAKA, LEFTENAN KOLONEL TAYLOR DENGAN PENGHULU NANING.Perkara dan syarat yang diimlakkan oleh Leftenan Kolonel Aldwell Taylor, Gabenor dan Komandan Melaka, untuk dan bagi pihak Yang Mulia Gabenor Kota St. George dengan Raja Merah Kapitan Penghulu, dll., yang bemama Dol Said; dan Lela Hulubalang dan Maulana Hakim, yang bergelar Orang Kaya; Kecil yang bergelar Musah; dan Menobonjon-kaya bergelar Konchil dan Maharaja Ankaia bergelar Sumuna; dan Maulana Garang, Menteri dan Pembesar Naning dan kampung-kampung di sekelilingnya yang dengan sesungguhnya telah menerima dan berikrar mematuhi Perkara-perkara berikut:-

Perkara I

Kapitan, atau Penghulu, Menteri, dan Pembesar-pembesar berjanji dan bersumpah atas nama dan bagi pihak seluruh masyarakat Naning, untuk taat setia kepada Yang Mulia Gabenor dalam Majlis di Kota Saint George yang tersebut di atas, dan demikian juga kepada Gabenor dan Komandan Bandar dan Kota ini, serta semua Komandan yang ada atau yang selepas ini dilantik di bawah mereka dan tambahan pula, mereka akan melakukan apa-apa sahaja dengan penuh taat setia kepada Pihak Berkuasa British, sebagaimana yang dikehendaki daripada rakyat yang taat setia, tanpa bersama-sama atau secara berasingan mencuba melakukan apa-apa langkah permusuhan terhadap Gabenor tersebut, sama ada secara langsung ataupun tidak langsung, dan Perkara-perkara berikut hendaklah dipatuhi dengan sesungguhnya dan dengan seketat-ketatnya, dan segala kontrak dan waad lain yang telah diluluskan dengan negara lain yang boleh memudaratkan British hendaklah dimansuhkan.

Perkara II

Jika mana-mana orang di Naning, anak Minangkabau dan anak Melayu, melanggar kandungan Kontrak ini, atau ingkar kepada Gabenor atau Pegawainya, maka Penghulu dan Pembesar hendaklah, apabila diminta oleh Gabenor, menyerahkan mereka bagi dihukumsebagaimana sepatutnya.

Perkara III

Penghulu, Pembesar dan penduduk Naning keturunan Minangkabau, dan juga Melayu, adalah terikat untuk menyerahkan satu per sepuluh daripada hasil padi dan segala buah-buahan mereka kepada Syarikat Hindia Timur; tetapi memandangkan keadaan mereka yang miskin, Syarikat tersebut telah memutuskan bahawa Penghulu hendaklah datang sendiri, setiap tahun, atau mengarahkan salah seorang Pembesarnya supaya datang ke Melaka, bagi memberi penghormatan kepada Syarikat, dan, sebagai tanda taat setia mereka, mereka hendaklah menghadiahkan Syarikat tuaian pertama mereka sebanyak setengah koyan padi (400 gantang).

Perkara IV

Penduduk Naning, apabila meninggalkan negeri mereka untuk ke Melaka, hendaklah menyerahkan kepada Syahbandar kebenaran bertulis daripada Penghulu, yang ditandatangan dan dicapmeterainya; dan begitu juga semua orang yang ingin meninggalkan Melaka untuk ke Naning, diarahkan supaya menunjukkan dokumen serupa kepada pihak berkuasa di sana, yang ditandatangani (atas perintah Kerajaan) oleh Syahbandar; jika tidak, kedua-dua pihak wajib menghantar balik orang yang berkenaan itu; tetapi apabila ditunjukkan Perakuan yang dikehendaki, mereka akan dibenarkan tinggal di Naning dan di kampung-kampung bersebelahan dan mencari nafkah dengan bercucuk tanam seperti menanam sirih, dll., dengan syarat mereka berpegang teguh dan mematuhi adat resam tempat itu sebagaimana yang diamalkan penduduk lain.

Perkara V

Penghulu dan Pembesar berjanji bahawa semua bijih timah yang dibawa dari Sri Menanti, Sungai Ujong, Rembau, dan tempat-tempat lain di daerah-daerah itu ke Naning, hendaklah dengan serta-merta dihantar dan diserahkan kepada Syarikat, di mana mereka akan menerima sebanyak 44 Dolar Rix tunai, dibayar dengan wang Rupee Surat, bagi setiap bahara 300 kati.

Perkara VI

Mereka juga berjanji menyerahkan lada Naning dan lada daerah-daerah bersebelahan kepada Syarikat, jika apa-apa jumlah yang banyak diperlukan, dengan dibayar harga 12 Dolar Rix sebahara.

Perkara VII

Penghulu, Pembesar, dan penduduk Naning tidak dibenarkan merunding (jualan) atau berdagang dengan mana-mana negeri pedalaman, tetapi hendaklah membawa barang-barang mereka menghilir Sungai Melaka, dengan menggunakannya, tanpa apa-apa jua alasan untuk menggunakan mana-mana laluan atau cara pengangkutan lain, dan mereka juga tidak boleh mengadakan apa-apa perhubungan dengan mana¬-mana negeri pedalaman di Sungai Penajis, jika tidak nyawa mereka akan melayang dan harta benda mereka dirampas.

Perkara VIII

Penghulu dan Pembesar berjanji, atas nama Masyarakat Naning, bahawa bilamana Pembesar Yang Memerintah berundur daripada memerintah, atau apa¬-apa geruh menimpa mereka, Penghulu dan Pembesar hendaklah dalam keadaan sedemikian mencadangkan salah seorang daripada anggota keluarga mereka yang terdekat dan paling berkelayakan, kepada Gabenor Melaka, bagi menjadi penggantinya; tetapi mereka tidaklah boleh mengharapkan cadangan itu akan sentiasa dipersetujui Gabenor; sebaliknya adalah menjadi pilihan Gabenor melantik sesiapa yang difikirkannya patut dilantik.

Perkara IX

Mana-mana hamba sama ada kepunyaan Syarikat Yang Mulia, atau kepunyaan penduduk Melaka, yang mencari perlindungan di Naning, atau di kampung-kampung atau di tempat-tempat di sekelilingnya, maka Penghulu, Pembesar dan penduduk (tiada sesiapa pun yang dikecualikan) adalah terikat bagi menangkap dan menghantar ke Pekan orang pelarian itu dengan serta-merta, (atau) orang pelarian itu boleh diserahkan kepada tuan mereka dan tuntutan sebanyak 10 Dolar Rix, tidak lebih daripada itu, boleh dituntut daripada tuannya sebagai hadiah.

Perkara X

Mana-mana hamba lelaki dan perempuan yang dipujuk lari dari Naning ke Melaka, bagi memeluk agama Kristian, maka tuan punya hamba itu akan menerima ganti rugi sebanyak separuh daripada harga hamba itu, mengikut penilaian Jawatankuasa yang akan dilantik Kerajaan.

Perkara XI

Tetapi (jika) mana-mana orang menjual mana-mana hamba beragama Kristian atau orang biasa dari Melaka kepada orang Islam atau orang Pagan, sama ada dengan kerelaan mereka sendiri atau digoda ataupun dilarikan secara paksa daripada tuan mereka, lebih-lebih lagi mereka yang menggoda hamba Kristian atau orang biasa supaya berkhatan atau menggunakan kekerasan bagi mempengaruhi mereka menjadi orang Islam, nyawa mereka akan melayang dan harta benda mereka dirampas.

Perkara XII

Dan bahawa kandungan Perkara tersebut hendaklah dipatuhi tanpa boleh dilanggar, dan Penghulu serta Pembesar berjanji dan bersumpah atas nama seluruh masyarakat, bahawa mereka akan serta-merta memulangkan dan menyerahkan kepada Yang Mulia Gabenor semua hamba yang lari yang berada di Naning atau di tempat-tempat lain.

Perkara XIII

Akhir sekali, Penghulu dan Pembesar berjanji dan bersumpah dengan menggunakan al-Quran, atas nama masyarakat Naning, bahawa mereka akan mematuhi dengan sesungguhnya segala perintah yang ditetapkan dalam Perkara¬-perkara ini, dan mengikat diri mereka bagi menyerahkan mana-mana pencabul perintah tersebut kepada Syarikat Hindia Timur, supaya hukuman boleh dikenakan ke atas orang itu.Bagi menyempurnakan segala yang dijanjikan dan dipersetujui dalam Perjanjian ini, maka saya dengan ini menurunkan tandatangan saya.Dibuat dan diikrarkan di Bandar dan Kota Melaka pada 16 hari bulan Julai 1801.

(Tandatangan) A. TAYLOR.Ikrar Penghulu dan Pembesar NaningKami, Kapitan atau Penghulu dan Pembesar-pembesar, berjanji dan bersumpah bagi pihak diri kami dan juga bagi pihak masyarakat Naning, akan sentiasa taat setia kepada Gabenor dalam Majlis Kota Saint George, Gabenor dan Komandan Melaka, serta semua Komander yang dilantik atau yang akan dilantik di bawah mereka selepas ini, dan selanjutnya akan menepati masa bagi memenuhi segala perintah dan arahan yang dikeluarkan atau yang akan dikeluarkan selepas ini, dan akan berkelakuan sewajarnya terhadap Syarikat Hindia Timur pada masa hadapan, mengikut cara sebagaimana yang dikehendaki daripada rakyat dan vasal yang taat setia.

Ditandatangani oleh DOL SAID, BILAL MOREN, KANJUN, SAMEON dan MAULANA GUNAN.(Teks ini diambil daripada Perjanjian dan Dokumentasi Lama Malaysia. 2008. Kuala Lumpur: ITNM)

Sunday, April 27, 2014

VCR cafe - kuala lumpur

Ok korang pernah tak dengar cafe VCR ni? Ni bukan vcr yang perakam video tu ok tapi sebuah cafe baru yang sesuai untuk lepak-lepak sambil minum coffee, maybe kalau yang jenis suka coffeehunting dah oernah dengar atau pernah lepak kat sini.Anyway, aku pun ada dengar tentang tempat ni and beberapa bulan lepas before aku g europe aku pun nak try tempat ni best ke tak so aku pun ajak sorang member aku ni yang agak suka coffee lepak kat sini. Kalau korang nak tahu VCR ni terletak kat belakang IPD kuala lumpur tak jauh dari bukit bintang so kalau yang pakar area kl maybe tak sukar nak mencari cafe ni. Apa yang unik cafe ni ialah maybe pada lokasi yang terletak pada deretan kedai lama yang diubahsuai dan suaipadan dalaman cafe ini yang bagi aku agak menarik dan sedikit urban + art + santai. Aku macam biasa kalau minum coffee mesti nak yang latte and coffee kat sini not bad dan memang sesuai jadi tempat lepak untuk golongan muda mudi dan lokasinya pun sangat ok so maybe korang boleh try lepak sambil minum coffee kat sini sambil cuci-cuci mata.