Sunday, August 07, 2016

Burasak-Hidangan Masyarakat Bugis di Malaysia

Dah beberapa kali aku dengar tentang burasak ni, tapi tak pernah lagi merasa samada sedap atau pun tak, so bila ada kawan yang pelawa aku merasa burasak ni aku pun taking chances nak merasa sedap atau pun tak burasak ni. Burasak ni sebenarnya adalah seperti nasi himpit tetapi di masak di dalam daun pisang yang dibungkus seperti lepat pisang. Burasak ini selalunya dihidangkan semasa perayaan seperti Hari Raya dan acara istimewa dan selalunya di makan bersama lauk-lauk seperti asam pedas, kurma daging atau juga boleh dimakan bersama kuah kacang. Rasanya menarik tak seperti nasi himpit atau ketupat biasa kerana terdapat sedikit berbeza kerana hasil rebusan bersama daun pisang, tetapi hasilnya menarik dan lazat untuk dimakan. Jadi, jika mahukan kelainan di Hari Raya, bolehlah mencuba pula burasak pasti anda mau cuba lagi.


Friday, August 05, 2016

Muzium Muzik Malaysia

Pernah tak korang melawat Muzium Muzik Negara? Hah mesti ada yang tercengang sambil mulut terbuka sebab tak pernah pergi or tahu tentang muzium ni kan. If korang tak pernah pergi, actually muzium ni terletak kat area Dataran Merdeka je, betul-betul kat depan Dataran Merdeka bersebelahan dengan KL Gallery. Apa yang menarik kat muzium ni? Ok, muzium ini mempamerkan dan menceritakan tentang muzik dan alatan muzik yang terdapat di negara kita ini, dan mostly alatan yang dipamerkan adalah jenis alatan muzik tradisional di negara kita dan dari perbagai kaum. Jadinya if korang ni buta muzik tradisional or memang minat dengan muzik tradisional di negara kita, inilah tempat yang paling sesuai untuk dilawat. Juga dipamerkan tentang beberapa alatan muzik yang lernah digunakan oleh beberapa tokoh muzik terkenal di negara kita. Muzium ini tidaklah begitu besar tetapi cukuplah jika kita ingin mempelajari tentang muzik tradisional di negara kita seperti muzik tarian dan muzik diraja iaitu nobat. Jadi apa lagi, moh kita ke muzium.
Gambar-gambar adalah daripada ihsan internet