Thursday, April 14, 2016

Panduan pengangkutan semasa kembara di Eropah

Jika ke Eropah ada beberapa cara untuk mengelilingi setiap negara atau bandar di sana. Kebanyakkan bandar utama di eropah mempunyai sistem pengangkutan yang sistematik terutamanya sistem metro, mrt atau underground mahupum tube. Di Kota London misalannya, setiap tempat menarik untuk dilawati dihubungi dengan sistem underground yang mudah didapati di sana. Jika ke kota besar seperti London atau Paris mahupun Amsterdam adalah lebih baik membeli tiket harian atau tiket untuk beberapa hari kerana lebih menjimatkan serta mudah untuk bergerak ke sana sini tanpa perlu sentiasa membeli tiket. Jika anda daripada lapangan terbang, kebanyakkan lapangan terbang utama di eropah dihubungkan dengan sistem tren terus untuk ke pusat bandar , tetapi jika anda mendarat di lapangan terbang kedua di sesuatu bandar seperti Gatwick atau Stansted di London di mana sistem tren mungkin sedikit berbeza dan tjdak sekerap di lapangan terbang utama, namun tetap efisien dan mudah untuk ke pusat bandar. Jika inginkan kos yang lebih murah dari lapangan terbamg ke pusat bandar  adalah lebih baik menggunakan underground atau bas jika dari Heathrow Airport. Untuk mendapatkan maklumat lebih mudah tentang sistem pengangkutan di bandar-bandar eropah yang anda ingin lawati lebih mudah dengan mencari maklumat terlebih dahulu di internet supaya lebih mudah apabila tiba di sana.
Jika anda ingin mengelilingi eropah kini juga sangat mudah kerana setiap bandar utama di Eropah kini dihubungkan dengan sistem bas ekspress yang ulang alik di setiap bandar utama Eropah ke destinasi anda ingini dan yang paling popular adalah bas Euroline yang menawarkan tambang bas yang berpatutan dan murah. Pengalaman menaiki bas dalam perjalanan dari Paris ke Amsterdam adalah sangat memuaskan dan lancar tanpa sebarang masalah. Cuma anda perlu mengetahui di manakah letaknya terminal bas supaya anda tidak terkeliru semasa mencari lokasi bas untuk dinaiki. Tambang dari satu bandar ke bandar lain seperti dari London ke Paris adalah murah dan paling mininum jika anda seorang yang memerlukan kadar tambang yang murah dan berpatutan untuk melancong di Eropah.
Setiap bandar di Eropah dihubungkan dengan pelbagai sistem pengangkutan utama termasuk sistem pengankutan udara dimana syarikat penerbangan tambang murah mendominasi kebanyakkan sistem pengangkutan udara di Eropah. Syarikat penerbangan yang popular di sana adalah seperti RyanAir dan EasyJet di mana tambang yang murah dan menjimatkan.
Jika anda inginkan yang lebih mudah dan pantas merentasi bandar utama di Eropah, menaiki tren berkelajuan tinggi adalah merupakan salah satu pilihan yang menarik. Terdapat beberapa syarikat keretapi berkelajuan tinggi di Eropah dan ianya berpangkalan di negara ianya beroperasi. Antara yang popular adalah Eurostar yang menghubungkan London dengan Paris atau Brussels dan TGV yang menghubungkan bandar-bandar di Perancis serta Thalys yang menghubungkan Paris dan Amsterdam.
Jika anda ingin memandu di Eropah pastikan anda mempunyi lesen antarabangsa supaya anda tidak mempunyai masalah di sana jika anda memandu kereta.Kebanyakkan lebuhraya utama di Eropah tidak mempunyai tol dan negara-negara tertentu sahaja yang mempunyai lebuhraya bertol, jadi ini amat memudahkan perjalanan di samping kemudahan sempadan antara negara yang berada di dalam kawasan schengen yang tidak memerlukan pemeriksaan sempadan. Jadi jika anda ke Eropah adalah mudah untuk anda bergerak ke mana sahaja kerana sistem pengangkutan yang mudah dan menjimatkan serta setiap negara dihubungkan melalui sistem pengangkutan yang sistematik dan mudah.
Disini ada beberapa laman web yang bokeh anda jadikan rujukan pengangkutan di Eropah :

https://tfl.gov.uk
www.eurolines.com
www.easyjet.com
www.ryanair.com
www.ratp.fr
www.eurostar.com
www.thalys.com

1 comment:

wilna ksenia federico said...

assalamualaikum,

boleh tak share itternary sepanjang perjalanan kembara di eropah?
jika x keberatan email ke wilna2509@gmail.com

terima kasih bnyk2 :)